Maailma ja Jeesus

Johanneksen evankeliumin luvussa 14 Jeesus sanoo: "Älköön teidän sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan, uskokaa myös minuun.

Koko luku tekee rajat selviksi, siis mikä on maailma ja kuka on Jeesus. Jeesus sanoo maailmalle, joka etsii rauhaa: ”Minä olen tie, totuus ja elämä.”

Evankelista Kalevi Lehtinen on kirjoittanut erään kokemuksensa kirjaansa; Rakkautta loppuun asti.

”Vuosia sitten tapasin Bangkokissa nuoren miehen, jonka nimi oli Phai Toon Hathamart. Hän oli hyvin älykäs. 32-vuoriaana hän oli tohtori ja Bangkokin yliopiston maataloustieteiden professori. Sitten hän sai stipendin ja lähti Yhdysvaltoihin opiskelemaan saadakseen itselleen yhden tohtoriarvon lisää. USA:ssa tämä mies, joka oli 32 vuotta elänyt buddhalaisena ja yrittänyt löytää itselleen rauhaa ja iloa mietiskelyn avulla, kohtasi erään filippiiniläisen opiskelijan, joka rupesi kertomaan hänelle uskosta. Tuo opiskelija käytti pientä vihkoa, jonka nimi on ”Oletko kuullut neljästä hengellisen elämän tosiasiasta?” Tultiin kohtaan, jossa puhuttiin siitä, miten ihmisen ja Jumalan välillä on kuilu, ja miten risti on siltana kuilun yli. Kohdassa olivat myös Kristuksen sanat: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.”

Näistä Jeesuksen sanoista Phai Toon loukkaantui syvästi. Hän palasi asunnolleen ja kävi kolmen päivän sisäisen taistelun. Sen jälkeen hän polvistui ja otti Jeesuksen vastaan Herrakseen ja Vapahtajakseen. Sitten hän kertoi ratkaisustaan vaimolleen Tin Ta Narille, joka myös otti Kristuksen vastaan. Parin viikon päästä Phai Toon päätti jättää opintonsa ja professorin virkansa ja palata takaisin kotimaahan evankelistana. Kotona hän kutsui kokoon kaikki sukulaisensa eräänä viikonloppuna. Sinä viikonloppuna keskusteltiin Jeesuksesta, ja yli 50 hänen sukulaistaan otti Jeesuksen vastaan. Sitten Phai Toon meni buddhalaiseen temppeliin, koska hän tahtoi kertoa entisille buddhalaisille ystävilleen Jeesuksesta. Puolessa vuodessa hän johti toistasataa buddhalaista munkkia Jeesuksen yhteyteen – munkit tietenkin erotettiin temppelistä.

Kysyin Phai Toonilta, missä on ero buddhalaisuuden ja Jeesuksen välillä. Hän sanoi, että Jeesus on täysin erilainen kuin Buddha. Kun Buddha kuoli, hän jätti opetuslapsilleen hyvästit ja kutsui luokseen poikansa. Poika kysyi, mitä heidän nyt piti tehdä. Buddha vastasi: ”Etsikää totuutta, minä en ole totuus. En ole edes löytänyt totuutta vaan ainoastaan erään mahdollisen tien totuuteen.” Jeesus sen sijaan sanoo: ”Minä olen totuus.” Mikä huikea ero! Kuollessaan Buddha jätti hyvästit opetuslapsilleen, mutta Jeesuksen sanoma opetuslapsilleen oli: ”Näkemiin, me tapaamme pian.” Jeesus oli voimakkaampi kuin kuolema.”

 

sivun alkuun

 

Yhteystiedot

ILOSANOMA jarmo@linne.fi